Resultat Fältsport 2018

Dunderbarn

Dunderbarnen visar sig som vanligt från sin bästa sida med fina resultat. Wilma Karlberg, Erik Hansson och Carl tätt följd av trion Bexelius och Elisa Anundgård. I övrigt fin fina resultat av alla deltagande.

Deltagande i bokstavsordning:

Emmy Anungård
Elisa Anundgård
Sara Bexelius
Lise Bexelius
Irma Bexelius
Erik Hansson
Nils Hansson
Axel Holmgren
Wilma Karlberg
Sigrid Leijon
William Malmgren
Elsa Malmgren
Carl

Dundergummor

Linda Hansson 73 p
Emmy Sandell 71 p
Karin Bexelius 69 p

Dundergubbar

Mattias Schindele 75 p
Fredrik Holmgren 74 p
Johan Bexelius 65 p
Danne Anungård 65 p

Fältsport 2 Fältsport 1

Fler bilder finns på DG:s facebook-sida.

Facit till DG:s Fältsport 2018

Fråga 1                X. Sten Carlberg gick under namnet ”Öset” Luhring i Hemer Bryds Eminent Five Quartet, men även Lothar B Jönsson och ”Bobo” Slacke var med i orkestern.

Fråga 2                X. Kim Hakkarainen heter den ofta intervjuade IT-experten. Populäraste svar var 2. Alan Turing, men han knäckte tyskarnas ENIGMA-kod under andra världskriget. Det kom förresten en film om honom under året.

Fråga 3                2. Nyordet plogga är en sammansättning av att plocka (skräp) och jogga.

Fråga 4                1. Så många som 19,08% av de röstberättigade har inte röstat i ett kyrkoval sedan 1934.

Fråga 5                2. Snigeln Jeremys snäcka gick i en vänstervriden spiral och han fick sitt namn efter den engelske labourledaren Jeremy Corbyn. Han var inte homosexuell, sniglar är hermafroditer. Vänstervridna snäckor är extremt ovanliga, forskarna på Nottinghams universitet gick ut med ett internationellt upprop för att hitta fler. Deras avsikt var att se om två vänstervridna sniglar fick vänstervriden avkomma. De fick två sniglar från andra länder men tyvärr så fattade ingen av dessa tycke för Jeremy (eller om det var han som inte fattade tycke för dem). Ur forskningsmässig synvinkel var det tur att de två utländska sniglarna fattade tycke för varandra i stället, men Jeremys olyckliga öde upprörde engelska TV-tittare. De två utländska sniglarnas avkomma blev högervridna.

Fråga 6                1. Filmen November kom från Estland.

Fråga 7                X. Boboll heter pesäpallo på finska. Jalkapallo är fotboll och rantalentopallo är inte påhittat av frågeförfattaren utan betyder beachvolleyboll.

Fråga 8                2. Vargmåne är inte bara namnet på Ulf Lundells debut-LP utan även på årets första fullmåne.

Fråga 9                2. Förutom matchen mot ÖFK förlorade Arsenal bara 2 hemmamatcher, det var de två matcherna därnäst följande matcherna, båda mot Manchester City som vann med 3-0 både i ligan och cupen.

Fråga 10             2. Ölet hette Yellow Snow.

Fråga 11             X Horace av engelskans Horatio betyder tidtagare, vilket som bekant även Lord Nelson hette i förnamn. Engelskans hour kommer av samma ordstam. Av Guds nåde (alternativ 1) är betydelsen av Hans och Johannes. Den ärade var medtaget för att associera till honour. Horace hade kanske mer uppskattat någon av de två andra alternativen.

Fråga 12             1. Ralph Erskine. Cyrillus Johansson har ritat tennishallen i Östersund och Frans Bertil Wallberg har ritat Rådhuset.

Svar på mått och vikt 2018

Fråga 1. 14,4 minuter

Fråga 2. 183 ton

Fråga 3. 5092 st

Fråga 4. 1 970 000 mm

Fråga 5. 32,5 grader C

Sven Prag- frågan

a: 3,7 L och b: 43%.