Tretton Dundergummor, tjugotre Dundergubbar, sexton Dunderbarn och åtta hundar trotsade vädrets makter för att delta i årets Fältsport som traditionellt avhölls i Kyrkås på mors dag den 26 maj.

Bästa Dundergumma var (inte för första gången) Monica Jonsson som vann med en poängs marginal före Birgitta Wibom. Dock inlämnades ett protokoll utan namn med ännu bättre resultat som på goda grunder misstänktes tillhöra ett Dunderbarn i studentmössa som tävlade i vuxenklassen.

Bästa Dundergubbe och överlägset BIS med över 100 poäng var Christer Hedlund.

Facit till tipspromenaden.

Fråga 1: Under fotbolls-VM i Ryssland utmärkte sig den japanska publiken – men för vad?
Svar: 2. De japanska fansen städade efter sig, även när de var besvikna över att laget förlorat och åkt ut mot Belgien i åttondelsfinalen.

Fråga 2: Vilken av följande män, som samtliga var aktuella under juli månad, har ett förflutet som medlem i punkbandet Bad Boo Band?
Svar: 1. Dan Eliasson har ett förflutet som punkrockare

Fråga 3: I augusti hittade man i en egyptisk grav en 3 200 år gammal ost. Doften torde varit speciell. Forskare vid CranfieldUniversity i Storbritannien undersökte vad som är viktigast för att osten ska dofta starkt. Vad är viktigast?
Svar: 2. Åldern eller mjölktypen spelar ingen roll. De starkast luktande ostarna är de vars skorpa behandlats med saltlag eller alkohol. Världens starkast doftande ost enligt forskargruppen var Vieux Bologne. Man använde 19 mänskliga näsor och en elektronisk i studien.

Fråga 4: Avslutandet av valrörelsen innebar inte bara en lugnare period för partiledarna utan även mer fritid för deras partner. Vilken partiledares respektive beslutade sig i september för att återuppta sin elitidrottskarriär?
Svar: X. Niklas Busch Thor gjorde come-back för Sirius IK efter valrörelsen.

Fråga 5: I en kultur-essä i OBS i P1 reflekterade Maria Küchen över fåglar i lyriken. Vilken fågel är vanligast förekommande i publicerad svensk poesi?
Svar: 1. Kråkan. Källa: Sten Hidal kom under 2018 utmed en bok som avhandlade ämnet fåglar i svensk poesi.

Fråga 6: 2018 var det 100 år sedan första världskriget tog slut. Med anledning av detta gjorde Peter Englund en Quizom kriget för DN. Där fanns följande fråga: Vilket registreringsnummer hade bilen som den österrikisk-ungerske tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie färdades i när de sköts i Sarajevo?
Svar: X. Bilnumret var A 111 118. Första världskriget tog slut 11/11-18 klockan 11.

Fråga 7: Grevinnan och betjänten sänds på TV runt om i världen varje år. Vad var speciellt med Grevinnan och betjänten i år?
Svar: 2. Den visades för första gången på brittisk TV.

Fråga 8: Den 10:e januari var det 90 år sedan den första Tintin-serien publicerades. Mången Dundergumma torde liksom kapten Haddockha firat detta med whisky. Vad heter kapten Haddocksfavorit-whisky?
Svar: X. Loch Lomond. Whiskymärket finns faktiskt i verkligheten, liksom de övriga två.

Fråga 9: Den 23 februari dog papegojan som spelade papegojan Rosalinda i filmen Pippi Långstrump på de sju haven. Vad hette han i verkligheten?
Svar: X. Papegojan hette Douglas och blev 51 år gammal.

Fråga 10: I mars stängdes världsettan Geir Helgemo av i ett års tid för doping efter att ha testat positivt för bla anabola steroider. Vilken sport rör det sig om?
Svar: X. Trots Geir Helgemos imponerande yttre så är han inte världsetta i armbrytning utan i bridge.

Fråg 11: I april publicerade NASA den första bild som någonsin tagits på ett svart hål. Vilken av vidstående bilder föreställer ett svart hål?
Svar: X. Den mellersta. Den översta föreställer en isotopundersökning av hjärtat, ett s k hjärtscintigram och den nedersta Saurons öga i filmen sagan om Ringen: Konungens återkomst.

Fråga 12: I radioprogrammet ”Spanarna” uppmärksammades i maj att den nyligen avlidne skådespelaren Luke Perry som sin sista önskan ville att hans kvarlämningar skulle tas om hand så de gav minsta möjliga miljöpåverkan. Hur?
Svar: X. Brytas ned av svampar. Den som vill lära sig mer om detta kan titta på TED-talk på adress https://www.ted.com/talks/jae_rhim_lee. Dräkten går att beställa på coeio.com.

 

Sven Prags fråga

Fråga a/   Avrundat så fick Hanna Öberg darra 0,025783 grader men inte mer än så, då missade hon pricken. Alla svar mellan 0,02 och 0,03 grader godkändes.

Fråga b/   Tangens.Tangens kan definieras med hjälp av en rätvinklig triangel med vinkeln α mellan en katet och hypotenusan. Tangens för α är förhållandet mellan längden av motstående katet och längden av närstående katet.

Och varför skulle Hanna Öberg fundera över Pythagoras sats. Den kan sägas utgöra grunden för all trigonometri, i synnerhet när det gäller rätvinkliga trianglar och beskriver som bekant förhållandena mellan katetrarnas längd och hypotenusans. Pythagoras levde på 500-talet f. Kr men sambandet var känt redan innan dess.

De tre vanliga trigonometriska funktionerna idag räknas som sinus, cosinus och tangens. Sinus är förhållandet mellan en av de spetsiga vinklarna i en rätvinklig triangel, dess motstående katet och hypotenusan (som i enhetscirkeln bekvämt nog är lika med ett). Cosinus är detsamma som sinus, bortsett från att det rör sig om den närliggande istället för den motstående kateten, och tangens är som sagt förhållandet mellan samma vinkel och de båda kateterna. Sinusfunktionen går att spåra tillbaka till indiska matematiker redan före år 600, varifrån den spreds till resten av världen och nådde genom arabiska manuskript medeltidens Europa – då, tack vare led av missförstånd, under det latinska namnet sinus, som betyder buk.

Mått, vikt mm.

Fråga 1. Pricken i stående skidskytte har en diameter på 115 mm

Fråga 2. Geväret i skidskytte måste väga minst 3,5 kg.

Fråga 3. Störtloppsskidorna ska vara minst 218 cm långa.

Fråga 4. 1 liter guld väger 9,8 kg mer än 1 liter silver.

Fråga 5. 185,7 mil

 

Barnfrågor:

Fråga 1:  X. Vargen är ett rovdjur

Fråga 2 : 2. Långskepp hette vikingarnas båtar.

Fråga 3: 1. Fettlagret håller valrossen varm.

Fråga 4: 2. En fjärdedel är 25%.

Fråga 5: 2. Frukt och grönsaker

Fråga 6: X. Fladdermusen orienterar med hördeln.

Fråga 7: 1. Backflip.

Fråga 8: X. Greta Thunberg skolstrejkade om klimathotet.

Fråga 9. 2. Stina Nilsson.

Fråga 10: 1. Donald Trmp är känd för sin frisyr.

Fråga 11: 2. Far och son Gehrke.

Fråga 12: 2. Muhammed är islams profet.