Ordförande Wiboms tal till dunderfolket 2014

Kära idrotts- och festkamrater!

Ytterligare ett idrottsår år är till ända och frågan är hur man skall beskriva det? Jag säger som man brukar göra när det inte gått så bra: Det viktigaste är inte att vinna utan att delta, och helst med hela familjen! Och det är så sant som det sagt, vissa deltagare verkar som om att vinna skulle vara det absolut viktigaste, medan andra verkligen njuter av att delta, ja så till den milda grad att man inte tycker att tilldelad orienteringskarta är tillräckligt stor, utan vill utforska den omgivande terrängen på egen hand! Naturligtvis med hjälp av ortsbefolkningen som för övrigt är van vid besök av dundergubbar/gummor vid den tiden på året. Kul att du hittade hit Catrin.

Vi skall alla vara tacksamma att vi har ett sammanhållande gäng som alltid ställer upp: Grenledarna som ordnar alla våra aktiviteter på bästa sätt. Inte minst genom att förse vår hemsida med intressanta bilder och texter. Stort tack till grenledarna med medhjälpare samt nätspindeln Thomas Boström.
Styrelsen i övrigt har som vanligt agerat efter mottot: Synas utan att verka!
Vi får väl se om styrelsen får fortsatt förtroende och ansvarsfrihet på årsmötet om ett par veckor. Så mycket kan jag avslöja att den evigt unge och årets DG 2006 Åke Myberg beslutat att han ätit tillräckligt många styrelsemiddagar. Men han har lovat att fortsatt förbereda vår snart stundande, nåja om 8 år, 100-årjubileum samt svara för den alltid så viktiga belysningen på våra fester!

Utanför klubbens aktiviteter är det i år igen, ett år fyllt av allehanda tråkigheter och glädjeämnen. Det så kallade supervalåret har nu snart passerat med nya moule-fritesätare i Bryssel, en ny minoritetsregering har tagit över de tomma ladorna, bråkande landstingsmän som snart får fortsätta bråka i en region, övervinster i vård, skola och omsorg, idrottsliga tillkortakommanden, markinköpsbråk och upphandlingsfusk. Jag brukar inte citera Mikael Wiehe men måste göra det nu: Vem i hela världen kan man lita på?
Vilken tur att vi har DG att fly till när det blir som allra eländigast och att vi kan minnas alla stunder i god kamratlig samvaro.

Som vanligt så här års har jag tittat på de saker som engagerat oss mest. Förra året handlade det om romregister och om det skulle finnas ett liknande på DG. Året innan, myndigheters festande på skattepengar och året innan dess Juholts trixande och därmed frågan om förmånsvärdet av en duktig dundergumma. I år blir det inte någon skandal, i alla fall inte av den dignitet som tidigare år. I år är jag betydligt mer vetenskaplig; Som säkert alla kommer ihåg var tidningarna i mars fyllda med rubriker som ”2000-talets viktigaste upptäckt” och ”Vågorna som skakade om vetenskapen”. Det handlade om den så omtalade Kaotiska Inflationsteorin i kosmos. Vi kastade oss alla över nyheterna för att se vad som hände för flera miljarder ljusår sedan. En fråga som naturligen uppstod var: har man sett några spår av irrande DG:ar? Eftersom forskningen koncentrerade sig på den allra första millisekunden av the Big Bang har man inte med säkerhet funnit några spår. Detta trotts att vissa orienterat och åkt skidor i oändliga tider. Jag gick då till Dag Skårman, en av de som skulle kunnat vara med, han åkte ju skridskor redan under istiden, och inte heller där fanns något att hämta.
Betydligt mindre var rubrikerna nu i höst när man konstaterade att de sensationella 10 miljarder långa vågorna bara var lite damm. Undrar om det var på linsen? Det man som intresserad amatör i alla fall kan glädja sig åt är att dammet var från vår galax och att man därmed kan beteckna det som damm fr galax eller som det förkortas DG!

Jag har brukat använda mig av det eftermäle som gavs Sickan Carlsson (som ju var gift med ägaren till alla HE Adamsson Durexautomater, dom fick inga barn) och som trots att hon inte var Dundergumma på ett utmärkt sätt beskriver våra systrar: ni är:
Käcka, söta, muntra, ljuva, nytra, pigga, fräscha, mjuka, rara, trevliga, friska, lekfulla, charmiga, skälmska och chosefria, soliga, älskliga och levnadsglada, naturliga, flickaktiga, förtjusande, bedårande, oemotståndliga, glittrande, kvittrande, smittande, sprittande.
Skål för våra dundergummor!

Historia Med idrottsanknytning

simning som är en gammal fin DG gren men som försvann i och med att man rev det gemytliga och vackra badhuset på Rådhusgatan och ersatte det med ett plasttarmvred i staders absoluta utmarker. Dock, detta är simning i strömmande vatten.

Det var den årliga simtävlingen i Torne älv. Pecka hade vunnit de fem sista åren. Och han hade dessutom tränat i hemma i Roneåälven så han var full av tillförsikt.
Tävlingsdagen kom och man kastade sig i älven i Övertorneå. Det gick inget vidare, Pecka halkade efter och när man nådde målet i Haparanda var han överlägset sist! Stor uppståndelse! Vad hade hänt? En så stor favorit som misslyckas kapitalt.
Pecka intervjuades av lokalradion och kom med följande förklaring
”Vid starten råkade han se några vackra flickor på stranden och dom var så vackra att det medförde att jag slog i botten längs hela vägen ner mot målet”.
Men du kunde väl simmat på rygg? Sa reportern.
”Nä, då skulle ju proarna vara i vägen!”

 

Comments are closed.