Ordförande Wiboms tal till Dunderfolket 2015

DG-tal 2015-11-20

Kalastrånande, Karismatiska, Klokskapsutstrålande, Kolossalt Kvalificerade Klarsynta Kroppsatleter,

Kvalitetsmedvetna, Kristallgnistrande Kalaspinglor, Kostymerade, Kravattprydda, Kvinnotjusande Kavaljerer, Kvicktänkta, Komikskapande, Kvintilerande! DunderGubbar och dito Gummor

Varmt välkomna alla till denna Årsfest. En fest som aldrig tidigare ägt rum och som heller aldrig kommer att återkomma, annat än nästa år. Men då med ett annat årtal, andra vinnare, förlorare, nya tal, visor och uppträden.

En fest som bara kan upplevas här och nu, där alla möjligheter till repriser på t ex DG-appar eller DG-play äro för evigt stängda!

Men vad vore kalaset utan närvaro av alla er idoga idrottsmän? Jag säger er – intet! Det vore som ett smörgåsbord utan sill och nubbe, kaffe utan Kron, landslaget utan Zlatan (som vi för övrigt kommer att försöka rekrytera nästa år, halvjämte som han är), ja, som vårt jordklot utan den livgivande solen.

Men jag säger som jag alltid brukar säga: I det här fallet utgörs solen av Grenledarna. Utan deras oegennyttiga och innovativa arbete skulle vi aldrig ha fått staka omkring i mörker på blankis, försöka svara på obegripliga frågor i svinkyla eller sitta vid goa varma pokerbordet. Tack alla vi gör ett jättebra arbete.

Jag kan lugna alla oroliga inför årsmötet som avhålls på torsdag (ställ upp!). Det verkar som om valberedningen får ett lätt arbete. Till allas lycka kommer alla i styrelsen att kandidera för ett ytterligare år av självuppoffrande arbete i skymundan.

Jag har upptäckt att jag – med stigande ålder och därav följande upprepningsbenägenhet – under de senaste åren tagit för vana att uttrycka min jämmer över allt elände som präglar världen utanför DG.

Världen, denna ondskefyllda häxkittel, där fortfarande insutrosomer, lamuter, orotjoner, talibaner, Putinister och andra olycksaliga dväljas i allsköns elände. Tyvärr måste jag i år konstatera att det verkar vara värre än någonsin. Terrorattentat, krig, flyktingkatastrofer, omänskliga övergrepp på kvinnor och barn, skövling av kulturskatter och vapenskrammel i vårt närområde. Nu är det nära till att dystopin slår klorna i den mest optimistiske DG-betraktaren.

Och sedan det här med riskakorna! Som om det inte vore nog med allt annat elände har man plötsligt, efter ca 10.000 år upptäckt att den föda som närt huvuddelen av jordens befolkning under alla år är cancerframkallande! Varför har inte Konfucius, Mao och alla andra tänkare sagt något?

Mot den bakgrunden, kan jag inte annat än lyckönska mig själv och alla er Gubbar och Gummor till att vi har fått förmånen att få vara en del i detta Sällskap DG!, dit vi får fly undan alla strider, ondska, ångest och ve, och komma in i den krets där vi otvunget vågar bjuda på oss själva oavsett om du skejtar som den värsta Gunde eller skjuter som Skanåker eller förflyttar dig mer värdigt utan snoret hängande under näsan.

Nej, det är det goda uppsåtet som räknas i allt vi gör och där vi ges möjlighet att komma till den livgivande oas där vänskapen frodas även om någon kan tycka att vissa får mer priser än andra?

Gulliga, galant genomförda gummor, greppa gärna gabardinklädde giktbrutne gubben, genomför grandiosa gester garnerade generöst, glöm gammalt groll, glansdagar genereras ganska genast genom gemensam goknulighet!

 

Eftersom det är onaturligt många göteborgare i Sällskapet ger jag mig på att ta några ordvitsar med idrottsanknytning. Vi andra kommer naturligtvis inte att fatta någonting…

 • Skridskon blir inställd igen. Varför det? Förmodligen för att det skulle genomföras i Tunn-is-igen.
 • Golfspelaren slog sig själv med puttern. Ja, han greenar illa nu!
 • När det gäller att titta på skidåkning föredrar jag alltid finskor. Ok, men blir det inte kallt om fötterna?
 • Vad är det för likheter mellan trädgårdsmästaren och coachen? Båda arbetar med orkidéer.
 • Den ena cyklisten till den andra: Har du mjölksyra? Varför frågar du det? Du kör ju i fel fil!

Och till sist en liten fräckis

 • Ett danskt och ett skånskt nygift par hade fått rummen bredvid varandra på hotellet i Köpenhamn.
  På morgonen gick båda männen ut på balkongen för att återhämta sig efter bröllopsnatten. De började prata med varandra och berättade att de var på bröllopsresa.
  – Var är din hustru, frågade skåningen.
  – Min kone – fru ligger därinne och ryger – röker, svarade dansken.
  – Ja min fru ryker inte, men bra svettig är hon allt, sa skåningen.

Och nu fortsätter festen!

 

Comments are closed.