Ordförande Wiboms tal, Gasquen 2013

Högt ärade hedersledamöter och ordförande emeriti, ni främste bland jämlikar, ärade dundergubbar och övriga, dvs recipiender, okultiverade varelser från civilisationens yttersta utmarker:

Vänligen beakta våra föredömen – hedersledamöterna – resning med namn: Anders Rasmusson, Bosse Viktor, Dag Skårman, Hans Grenholm, Kjell Byström, Sven Simonson och den ettårsjubilerande Gunnar Karlsson.

Det här är 91:e gången i rad, alla år är ju jubileumsår men detta kommer kanske inte att särskilt uppmärksammas utom vad gäller de lysande prestationer som kommer att utföras under idrottsåret, samt den ständigt pågående diskussionen om, och provsmakning av, den jubileumswhisky som sysselsätter styrelsen alla kommande år inför 100-årjubileet. Apropå smakfullt: Styrelsen, res er upp till allmän beundran – Synas utan att verka. Styrelsen blev ju som ni säkert vet omvald vid det senaste årsmötet strax före jul. Det har nog aldrig hänt förut att en styrelse blivit så totalt omvald att inte ens valberedningen uppmärksammade det. Vi kan bara tacka valberedningen för ett så oomkullrunkeligt orubbat förtroende!

Under de nyss avverkade långa helgerna fanns det gott om tid att grunna på saker som man inte alltid har svar på, inte ens om man använder sig av Google: Och jag har samlat en del av dom;

• Är sterilitet ärftlig?
• Varför är ordet förkortning så långt?
• Varför finns bokstaven ”s” i ordet läspa?
• Varför finns det alltid längst in i varje sprallig liten käck tös en liten gumma som väntar på att få sista ordet. En så kallad Dundergumma?
• Hur kommer det sig att slalombackarna oftast ter sig så branta att man måste välja mellan pist eller kolera?
• Hur kommer det sig att summan av alla laster inte alls är konstant, utan minskar med ett par procent per år?
• Varför finns det så många färska siffror som talar sitt tydliga språk?
• Varför finns oftast summan av kardemumman längst in i kryddskåpet?
• Varför får militanta veganer som bjuds på älgstek något vilt i blicken?
• Om snapsglaset är halvtomt eller halvfullt beror på om innehavaren är det samma, aldrig tvärtom.

Om snapsen varken smakar eller värmer, och skjortan är blöt beror det på att antingen har du inte öppnat munnen eller så sätter du glaset i fel del av ansiktet. Gå hem och träna framför spegeln. Ja, det finns massor av frågor som man inte direkt kan få svar på. Därför är det viktigt med goda kamrater som man kan dryfta dessa med. Och inget är bättre än kamraterna i DG.

Som ni vet, är det så att intelligens behöver man inte ha så mycket av, för att sakna den hos andra! Och när det gäller recipienderna vill jag inte påstå att dom saknar intelligens, men det verkar som om dom har lite otur när dom tänker. Och enfald blir ju inte bättre av att den mångfaldigas. Ni skall inte tro att det bara är ni som är offer för jantelagen! Ni skall inte tro att vi underskattar er.

Recipiender: Ni ställs snart inför ceremonimästaren och språkröret Fredrik Mörtberg och en allsmäktig jury under Bosse Victor. Det borde skrämma även den mest orädde. Själv återkommer jag när det blir aktuellt med ett eventuellt inval och är naturligtvis fram till dess mottaglig för positiva inviter. Och då vill jag säga att Calvados aldrig är fel.

– En välknuten slips är det första steget i livet sa Oscar Wilde

 

Comments are closed.