Percys lussevisor

Saxade ur Rune Lindsäters samling

Percy Möller skrev alla de nubbevisor vi använder i Sällskapet idag. Alla. Percy Möller var Sven Prags parhäst i DG. Percy och Sven var läkare. Sven på infektion och Percy var flygläkare och försäkringsläkare.
Denna lilla samling får var och en som är intresserad av ladda ner och skriva ut ».

 

1977
Mel: ”Långt ner i Småland…”
Långt in i badet, där firar vi Lucia, Simmande och stimmande i bastu och bassäng. Och när vi badat hörs Dunderbarnen skria. ”Kommer inte korven snart?” är ungarnas refräng. Hurra för dunderbad som gör en god och glad. Hurra för Lucia som bär glögg till vårat gäng.

1977
Mel: ”Nu tändas tusen juleljus…….”
Nu tändas badets lusseljus Föross ännu en gång, Och Dundergubben tar sitt krus Och tackar med en sång.
Sitt tack han ger till alla dem Som ordnat fest i kväll: Som gör att han kan vackla hem Så ren och mätt och säll.

Enligt myten om Percys diktning, vaknade han varje morgon med en ny visa klar att skriva ner. Han har som försäkringsläkare skrivit oerhörda mängder med limmericks.

 

1978
Mel: ”Goder afton, goder afton…”
DG-badets lussegubbar än en gång tar sig ton Ibland korbvarna och glöggen, de ́ ä ́ fin tradition.
Bort från badet åkte Rune* söderut som en pil, Därför går ju vår Lucia mer i Luciferstil.
(Senior) Sen i år är vår Lucia, de ́ gör inte ett smul. Och vi önskar nu varandra en fröjdefull jul.
*Rune Lindsäter

1979
Mel: ”Staffan var en stalledräng”
Nu är tid för dundergubb att fira sin Lucia förutan någon understubb med frid uti sin nia. Längtan till ett glöggat bad dundergubben månde saligt skina.
Fjärran från all energi Tycks gubbar kunna leva Ty varm av Folkes* brygd kan bli Var som ur den vill sleva. Längtan till ett glöggat bad dundergubben månde saligt skina.
Ja och nej och jasså då Skall folket få framgissa Att dundergubbens bad också Berörs det vet nog vissa. Längtan till ett glöggat bad dundergubben månde saligt skina.
Mullors bot är olje-nix Må vi Allah tillropa Så icke något öken-trix Förtar oss Folkes Skopa. Längtan till ett glöggat bad dundergubben månde saligt skina.
*Folke Wiman, apotekare

1980
Mel: ”Sankta Lucia”
Mörk kulen Jämtlandsnatt tur vår Lucia botar vår mjältsjuks-fnatt blott för en tia.
Ej som i NCB är det i vårt DG. Nej i EDDIES* pung där skiner multum sekiner.
Tösen från Högfors tog tag uti kusen som icke säkert stog bland City-husen.
Uti vår festlokalll kan glögg få dig på fall. Som den fallna lusse-kampen du lyfts uti tampen.
Där glesbygdsvindar dra svälter en massa och dom betalar bra till Lillys** kassa. Men för en tia blott Fyller du ganska flott Stora Runda DG-Vommen. Var nu välkommen.
* Eddie Wahlström
** Lilly Johansson var en färgstark järnlady som
mellan åren 1976 och 1990 drev hälsohemmet Föllingegården.

1981
Mel: ” Viljen I veta och viljen I förstå…”
Viljen I veta och viljen I förstå hur Dundergubbarna badar. I bastun de sitter och tungorna de gå, historiers mängd de uppradar. Det är ett fasligt fläng av ungar i bassäng: så gladelig, så gladelig de plaskar där nakna och fria.
Ungarna knuffas på badets sista dag, då korvar och läsk står och vinkar. Ljusen de fladdrar i tvagningsrummets drag, och gubbarna plirar och blinkar. De dricker ur sitt öl med mycket glam och bröl, så gladelig, så gladelig de sveper sin glögg på Lucia.

DG-badet var varje onsdag i det ”gamla badhuset” på Rådhusgatan. DG hade ensamrätt till några timmar, och traditionen var att man badade nakna i bassängen. Det var mycket välbesökt och ungarna trivdes. Minnesvärt var den gången Sven Prag simmade runt i bassängen, endast iklädd en frackrock och med ljus paåflint.

 

1982
Mel: ”Staffan var en stalledräng”
Folke* är en hedersman. – vi drickom nu så gärna – Han vattnar dundergubbar, han, en riktig lussetärna. Glögg han bjuder oss alltfort, men nu han far från vår ort, kantänka.
Smörgåstårta går att få, – vi drickom nu så gärna – Till** Exportöl likaså. en tradition vi värna Folkes glögg vi får ej mer, därför tårar fler och fler ses blänka.
Hedersledamöter ock de drickom nu så gärna i spetsen för sin badarflock För badets julglögg-stjärna. Hurra högt för Folke nu! Tack för allt du oss har brukat skänka.
* Folke Wiman, apotekare som ordnade grunden till glöggen.
** Till var ett öl bryggt i Östersund.

1983
Mel: ”Och jungfrun hon går i ringen…”
Lucia har vi sett simma med ljus i sitt hår, och ungarna slutar stimma när korvar dom får. Så fint vi DG:s mansgrisar mår när vi sveper julglöggen också i år.

1984
Mel: ”Goder afton, goder afton…”
Goder afton, goder afton! Dundergubbe var glad, fast vi firar vår lucia i vårt nerslitna bad.
Goder afton, goder afton! Det gör inte ett smul, För vi firar vår Lucia nästan ända till jul!

1985
Mel: ”Säg farväl nu till lekar och nöjen…”
Än en gång ska ́ Lucia få bada: dunderbarnen är därför så glada. Se hur stolt hon far fram i bassängen med en krona av ljus i sitt hår! Dundergubbar, stäm in i refrängen! Dricka glögg ska ́vi också i år.
Säg farväl se ́n till den traditionen. Det blev back på Lucia-motionen. Nu till hösten skall badhuset rivas, när det nya står klappat och klart, och där kommer vi knappast att trivas, för Lucia är avstängd från start.

1986
Mel: ”Honolulu”
DG-badet är ur tiden, som har blivit alltmer vriden. Vi förlorat striden hos var myndighet (som ni vet, det blev ett njet). Varje onsdag har vi simmat Medan ungarna har stimmat, Goda skrönor trimmat I vår bastu het.

Refr:
Det gamla badet Var precis som vi vill ha det. Vi trivs i spadet Som osat klor (ja, det går, fint vi mår), Och det hörde till kutymen Att man glömde bort kostymen Trots den ökande volymen Från år till år

Att till Odensala fara, Knuffas jämt med pöbelns skara, Ej i frid få vara Passar inte oss (inte slåss med allt boss). Vi får stilla resignera, Inte DG-bada mera. Slut på denna era Blir det nu förståss.

Refr:
Det gamla…

1987
Mel: ”Du gamla klang…”
Du-u gamla kla-ang o-och jubeltid I onsdagsbadarsvängen! Allt snack i bastuns unkna frid, Och plasket i-i ba-assängen.
Men nya tider stundar, käre vän: Lucia-badet le-e-ve-er ä-ä-än Med glögg i plastpokaler I andra DG badlokaler.

1987
Mel: ”Se flickan hon går i ringen…”
Säg, minns ni vår stackars Olle*, en olycklig man, när hastigt Lucia-glöggen i rännan försvann? Helt nyktra vi sörjde det gräsliga spill. Drick ur, så vi hindrar en olycka till!
* Olle Reman, tandläkare

1988
Mel: ”Nils Petter Jönsson han såg i Fäderneslandet…”
I Lillehammer dom hördes segerrikt skria, men dom har inget så fint som DG:s Lucia, Och inte har dom nå ́t DG-bad efter turken, Och till Lucia den lilla årliga slurken.
Öl har vi i burken, God glögg efter turken!

1989
Mel: ”Vi gå över daggstänkta berg, fallera…”
Lucia, han tar sej ett dopp, fallera, Och ljusen strålar på hans huvudknopp, fallera. Vår glögg ska vi dricka För denna heman-flicka Som än för DG-badet ställer opp, fallera.

DG provade med nya badet i Odensala men det slog inte väl ut. Vi fick inte sitta, som vi var vana och dra våra historier, skvallra om stans innevånare. Det var alltid främmat-folk närvarande.
Ett år försökte vi med badet på Östbergsskolan, men den gamla traditionen med onsdagsbadet gick inte att återuppliva.
Tack Rune för att du skickade denna vissamling av Percy. Den drog fram gamla minnen.
Sven Simonson, januari 2012

Comments are closed.